Mundane kuce

Ići dole

Mundane kuce

Počalji od Wonderful taj Sre Maj 07, 2008 7:57 pm

Mundane kuće

Pored podele Zodijaka na znake,najvažnija je podela na kuće (na latinskom LOCI). Mundana polja predstavljaju zemaljski odraz znakova Zodijaka. Verovatno najstarija od tih podela nebeske sfere je ona koja je deli na kvadrante. Četiri tačke (cardines) koje su davale ta četiri dela su: tačka ekliptike koja se u vreme ispitivanja diže iznad horizonta i koja se u drevna vremena nazivala "horoscopus", a danas je znamo kao "ascendent", tačka u kojoj meridijan (luk longitude koji prolazi kroz zenit posmatrača) seče ekliptiku, tzv. "srednje nebo" ili "medium caeli", tačka na ekliptici koja zalazi, "occasus" ili "descendent" i tačka direktno suprotna srednjem nebu,gde druga polovina meridijana seče drugu polovinu ekliptike, "imum caeli". Ovo su četiri najbitnija mesta bilo kog horoskopa i snaga planeta procenjuje se, sa jedne strane, u odnosu na udaljenost od njih, a sa druge, u odnosu na njihovu zodijačku poziciju. Ovo su pitanja tzv. osnovnih(zodijačka pozicija) i slučajnih(položaj po kućama) dostojanstava. Pretpostavlja se da je rana astrologija delovala u okviru ova četiri kvadranta, da bi se vremenom svaki od njih podelio na dva, tako da svaka kardinalna tačka dobije po dve kuće na svakoj strani. Ovo je sistem od osam kuća ili "octatopos". Najraniji dijagrami nisu bili kružnog već kvadratnog oblika, tako da je dvanaest kuća dobijeno ubacivanjem unutrašnjeg kvadrata. Ovih dvanaest sekcija nebeskog kruga stoje nezavisno u odnosu na Zodijak jer je njihova pozicija utvrdjena granućim stepenom što zavisi od vremena i mundane pozicije. Kao takve one su nepromenljivi okvir u kojem se, u smeru kazaljki na satu, okreće Zodijak.

Danas postoji preko sto rešenja i načina za podelu neba.Problem predstavlja kako sferičnu stvarnost predstaviti na ravnoj, dvodimenzionalnoj površini. Sistemi kuća podeljeni su tako u tri glavne grupe: prema vremenu, prostoru i simbolički. Plasidus De Titus (monah iz XVII veka) deli nebo prema vremenu koje je Suncu potrebno da ga predje, tako da svaka kuća pokriva šestinu njegovog puta od izlaska do zalaska i obratno. Regiomontanus sistem deli nebo na jednake delove tako da svaka kuća pokriva 30* rektascenzije. Inače ovaj sistem je dobio naziv po matematičaru i astrologu Johanu Muleru Regiomontanusu (kralj planina) iz XV veka.

Mnogi moderni astrolozi vodjeni idejom jungovske simbolike po principu "jednak znak jednaka kuća", a uz slabo ili nikakvo astronomsko znanje, koriste tzv "jednake kuće" tvrdeći da je to najstariji korišćeni sistem što je, kao što smo videli, daleko od istine. Sistem koji su koristili stari astrolozi i koji i danas dominira na Istoku je "sistem celih znakova" gde se granice kuća i znakova poklapaju. Tako da ukoliko ascendent pada na 12* lava taj znak će predstavljati prvu kucu, devica drugu i tako redom
avatar
Wonderful
Administrator

Broj poruka : 454
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.05.2008

Pogledaj profil korisnika http://wonderfullworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mundane kuce

Počalji od Wonderful taj Sre Maj 07, 2008 7:57 pm

Tradicionalno značenje mundanih kuća

U natalnoj astrologiji prva kuća predstavlja osobu o kojoj je reč. Na osnovu stanja ovog polja (planeta u bliskom aspektu sa osom ascendenta, kvaliteta i položaja vladara) opisuje se fizički izgled i temperament. Za ova pitanja takodje su još nadležni Mesec i vladar primogeniture (najjača planeta u smislu optimalnog odnosa izmedju mundane i zodijačke pozicije). U mundanoj astrologiji prva kuća pokazuje opšte stanje u nekoj državi ili gradu, a u horarnoj ona predstavlja osobu koja postavlja pitanje.

Druga kuća se odnosi na pokretnu imovinu i sredstva za život. U ovom drugom smislu odnosi se čak i na hranu i sklonosti u ishrani osobe koja je u pitanju. U ovom je polju sav novac koji osoba poseduje kako u kešu, tako i u vrednosnim papirima.

Treća kuća je horoskopsko mesto braće i sestara, neposrednog okruženja, trgovine, kraćih (čestih) putovanja i svih vidova komunikacije.

Četvrta kuća se odnosi na oca, nepokretnu imovinu, rudnike, šume i zemljišta, a u horarnoj astrologiji ona često pokriva pitanja koja se odnose na zaturene i izgubljene stvari. Ovo je i polje etničkog porekla, domovine i objekata u kojima se stanuje.

Peto polje je polje zadovoljstava, uživanja, seksa, zabava i dece.

Šesta kuća je u tradicionalnoj astrologiji jedna od tri loše. To je polje zle sreće i ružnih stvari koje život donosi, a jedna od njih su i bolesti. Ona, takodje, pokriva sve ljude koji su nam na neki način podredjeni, kućne ljubimce i sve male životinje.

Sedma kuća je kuća ljubavnih i poslovnih partnera, ali takodje ukazuje i na nama poznate neprijatelje. U horarnoj astrologiji ona pokriva pitanje bilo koje druge osobe koja se ne uklapa u značenje ostalih kuća.

Osma kuća je druga od tri loše kuće. Njeno prvo značenje je smrt, ali kao i sve kuće ima i svoja derivativna značenja kao što su: novac i pokretna imovina drugih ljudi, podrška od strane drugih i slično.

Deveta je kuća Boga. U njoj se nalaze sve aktivnosti koje nas na odredjeni način približavaju njemu, pa iz tog razloga ovde astrološki rešavamo pitanja visokih znanja, religije, filozofije i dalekih (retkih i značajnih) putovanja.

Deseta je kuća kuća autoriteta i profesionalne karijere. S obzirom da stoji nasuprot četvrte, ona ukazuje i na očevog partnera, majku ili maćehu.

Jedanaesto polje se odnosi na prijatelje, želje i nade. S obzirom da je drugo od desetog ono se u tradicionalnoj astrologiji posmatra kao polje darova od autoriteta, kao blago koje nam "pada sa neba", a u modernom svetu pokriva pitanja igara na sreću, sportske prognoze, kockanja i dr., a takodje i platu koju obezbedjujemo profesionalnim radom.

Poslednje, dvanaesto polje je treće od loših i verovatno najgore jer stoji iza ledja ascendentu. Ovo je mesto naših grehova i slabosti, izolacija različitih vrsta, nepoznatih neprijatelja. Njena lepša strana se odnosi na velike i divlje životinje.
avatar
Wonderful
Administrator

Broj poruka : 454
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.05.2008

Pogledaj profil korisnika http://wonderfullworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mundane kuce

Počalji od Wonderful taj Sre Maj 07, 2008 7:57 pm

Psihološko značenje mundanih kuća

Savremena astrološka teorija i, u okviru nje, psihološki pristup tumačenju natalnih horoskopa, bitno se razlikuje od tradicionalne koja horoskopu pristupa postepeno, jasno razlažući njegove delove ne dovodeći ih pri tom u direktnu i bezuslovnu medjusobnu vezu. Psihološka astrologija čini upravo suprotno i horoskop tretira kao psihičku celinu ličnosti, gde delovi (kuće i ose) deluju medjuzavisno. U ovoj se grani astrologija najviše oslanja (poredi) na jungovsku psihologiju iz dva osnovna razloga sadržana u dva Jungova principa veoma bliska astrologiji: principa sinhroniciteta i projekcije.
Sinhronicitet objašnjava odnos izmedju dve pojave koji je smislen, a za koji ne važi uzročno-posledična veza. Projekcija je psihičko "orudje" koje subjektivan dogadjaj pripisuje objektivnom i najjasnije se pokazuje kroz snažne emocionalne reakcije na stvari, ljude i dogadjaje. Prema Jungu sve što se u psihi nalazi projektuje se u objektivne okolnosti i druge ljude. Sa ovim u vezi savremena psihološka astrologija mundane (radikalne) kuće posmatra kao delove psihe, a gde se ceo horoskop pripisuje Jungovom tzv. "sopstvu", gde nalazimo imperativ postojanja medjudejstva svih izdeferenciranih parova (krajnosti) psihe. Kuće se ovde povezuju po trojnom principu. Prvo trojstvo čine prva, peta i deveta kuća koje se još nazivaju i kućama života. Prva kuća pokazuje fizičko telo, ličnost i njenu manifestaciju u svetu. Peta kuća definiše urodjenu potrebu ličnosti (prve kuće) da se iskaže i ostvari. Otuda astrologija petoj kući pripisuje kreativne atribute. Deveto polje je polje u kome se postiže svesnost. Ovde se procenjuju duhovne vrednosti i razvija apstraktno mišljenje.

Drugo mundano trojstvo sastoji se od druge, šeste i desete kuće (kuća zemlje ili poseda). Prvo od njih (drugo) je polje motivacija i potreba za posedovanjem vrednosti (i duhovnih i materijalnih) koje podržavaju prvo polje, dakle ličnost. Ovo je i kuća pojedinačno svesnog. Šesto polje pokriva područje kolektivno svesnog. Ovde se mogu naći konflikti nastali zbog pogrešnih predstava o kolektivnim vrednostima i sebi. Ovo je polje samokritike i samokontrole. Deseta kuća nam pruža svesnu sliku o sebi (ličnosti). To je maska koja se kroz život izgradjuje, te nije ni čudo sto se ovo polje tradicionalno dodeljuje profesiji, jer se, upravo, kroz profesionalnu afirmaciju čovek, često i predstavlja u svetu.

Treće, vazdušno trojstvo čine kuće odnosa. Od njih, treća simboliše individualnu svest o drugima. U ovom se polju artikulišu naše misli i reči i ovde se ostvaruje prva i osnovna razmena informacija. Sedmo polje predstavlja sliku drugih kroz projekciju sopstvenih unutrašnjih kvaliteta, prevashodno prikazanih kroz sadržinu i kvalitet osme kuće. Poslednje u ovom trojstvu, jedanaesto polje, je polje kolektivnog izražavanja grupe kojoj ličnost (prva kuća) pripada. S obzirom da stoji naspram petog, ono predstavlja i samoizražavanje drugih ljudi (sedmo polje).

Vodeno, mundano trojstvo čine četvrto, osmo i dvanaesto polje. Četvrto polje generalno pokriva nesvesni deo psihe i predstavlja rezultat integrisanja pojedinačno i kolektivno-nesvesnog i izražavanje ovog procesa kroz osećanja i emocije. Osma kuća je kuća lično-nesvesnog dela psihe koja obuhvata sve nesvesne sadržaje, potisnuti psihički materijal, naše anime/animuse i senke. Dvanaesto polje, koje simbolično zatvara horoskopski krug i direktno prethodi prvom polju, odnosi se na kolektivno-nesvesno i sve generičke arhetipe i arhetipske predstave koje kao pripadnici vrste nosimo.
avatar
Wonderful
Administrator

Broj poruka : 454
Godina : 30
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.05.2008

Pogledaj profil korisnika http://wonderfullworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Mundane kuce

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu