poremecaji u ishrani

Ići dole

poremecaji u ishrani

Počalji od lasata taj Ned Avg 10, 2008 2:02 pm

Poremećaji u ishrani

Poremecaj u hranjenju najcešce nastaje kao posledica držanja restriktivnih dijeta i to kod osoba koje su emocionalno i psihicki osetljive, odnosno onih koje rade na samouništenju sopstvenog zdravlja, praktikujuci držanje nepravilnih dijeta, uzimanjem neproverenih dijetetskih preparata i odredivanjem sopstvene idealne težine koja je najcešce ispod adekvatne. zbunjen
Zadatak nabavljaca i proizvodaca hrane, zdravstvenih centara i nutricionista je da upoznaju zdravstvene radnike i zakonodavne ljude o opasnostima koje donosi upotreba nepravilnih dijeta i dijetetskih preparata nepoznatog porekla, o standardnim nacinima izracunavanja idealne telesne težine i pravilnim metodama gubljenja težine.
Dijeteticari, takode, imaju zadatak da obaveštavaju o riziku po zdravlje kada je u pitanju nepravilnost u ishrani.
Poremecaj u ishrani je širok pojam koji obuhvata stanje od kompulzivnog prejedanja do anoreksije (Anorexia nervoza). Takav poremecaj je najcešce posledica nekog drugog problema, ali zahteva tretman nutricioniste, psihologa i psihijatra.
Mlade osobe koje pate od nekog tipa poremecaja ishrane, najcešce privlace pažnju odraslih. nesvest
Neki rani znakovi poremecaja u ishrani:
- Uzimanje malih porcija ili odbijanje hrane.
- Nagli gubici u težini bez nekog posebnog razloga.
- Jak strah od dobijanja na težini.
- Ucestalo vežbanje.
- Jedenje u tajnosti.
- Napuštanje stola odmah posle jela i odlazak u kupatilo.
- Velika kolebanja u težini.
- Gubitak menstruacije
- Zavisnost od laksativa, diuretika ili dijetetskih pilula (pilula za mršavljenje).
- Anorexia nervoza je poremecaj u kome dijeta i opsednutost vitkom linijom mogu dovesti do ekstremnog gubitka telesne težine, preko 20 % i konsekventno do smrti pri cemu je slika o sebi izmenjena. shock
- Bulimia nervoza je poremecaj koji se manifestuje cestim epizodama prejedanja (4000 cal i vise za obrok) i to najmanje dva puta nedeljno u poslednja tri meseca, pracene provociranim povracanjem ili uzimanjem sredstava za cišcenje uz intenzivan osecaj krivice i stida.
- Binge eating je poremecaj nekontrolisanog uzimanja velikih kolicina hrane (preko 2500 cal za obrok) hrane, cesto u tajnosti, bez izazivanja povracanja.
- Uzroci ovih poremecaja su multifaktorijalni:
- genetski /smatra se da kod nekih osoba postoji nasledna predispozicija za nastanak ovih poremecaja. To mogu biti biohemijske abnormalnosti (nivo hormona i neurotransmitera). Kod osoba sa ovim poremecajem nadene su promene, ali se ne zna pouzdano da li su one uzrok ili poledica vec nastalog poremecaja.
- uticaj porodice
Anoreksija: prezasiceno ili zapostavljeno dete koje želi da ispolji svoja osecanja, strah od razvoda roditelja (skretanje pažnje na sebe), ne želi da odraste - potreba da i dalje bude zašticen, osecaj beskorisnosti - vlasništvo roditelja, mogucnost da sami odlucuju bar o necemu (o svom izgledu), cesti psihijatrijski problemi u porodici (kod ove dece su tri puta cešce anoreksije nego u normalnoj porodici).
Bulimija: roditelji nisu zaštitnicki usmereni, haoticne porodice (alkoholizam, narkomani, seksualne abnormalnosti i psihicki poremecaji), majka utice na fizicki izgled, tj. da li dete treba da oslabi ili se ugoji jer je nezadovoljna izgledom cerke.
- uticaj sredine, društva/želja da se bude privlacan u skladu sa savremenim modnim trendovima, isticanje ekstremne vitkosti kao modela, deklensirajuci faktor-okidac (cesto pocinju sa dijetom onoga dana kada im neko "i u prolazu" kaže nešto u vezi sa izgledom ili jelom).
Poremecaj u ishrani-Anorexia nervoza, Bulimija i Binge eating-su psihijatrijske bolesti koje najcešce zahvataju ljude izmedu 15 i 35 godine. Statistike pokazuju da preko dva miliona Amerikanaca boluje od ovih bolesti i na hiljade njih umire od istih. Veliki je i broj onih koji imaju drugu vrstu poremecaja, kao što je zavisnost od dijetetski pilula, laksativa, diuretika, držanja tzv. ''hir'' dijeta.
Depresija, poniženje, osecaj odbacenosti prouzrokovane poremecajem u ishrane dovode do neslaganja u porodici, problemima u školi, rušenja sagradene karijere i poremecaja u odnosima medu ljudima.
Bez odredenih tretmana ljudima sa ovakvim poremecajima ne predstoji blistava buducnost. S druge strane stoji terapija udružena sa lekovima gde pacijent biva izlecen i sposoban da prikupi snagu za dalji normalan i zdrav život.
Razumevanje srži problema koji dovode do poremecaja, rano primecivanje znakova i simptoma bolesti su putevi prevencije ovih oboljenja.
Kao što su i uzroci ovih oboljenja kompleksni tako je i lecenje složeno:
1. Psihoterapija;
2. Porodicna terapija;
3. Psihoporodicna dijetoterapija;
4. Promena ponašanja;
5. Lekovi;
Lecenje se može sprovoditi ambulantno (pojedinacno ili grupno) ili u bolnici. Cilj lecenja je da se postigne psihicki oporavak, adekvatno reaguje na glad i sitost i ispoljavanje emocija. U lecenju treba da ucestvuje psihijatar, dijeteticar i medicinska sestra. Ishod lecenja: kod muškaraca nisu zabeleženi smrtni slucajevi. 1-3 % pacijentkinja umire jer ne reaguje na terapiju, posle 4-12 godina 50 % pacijentkinja se oporavi s tim sto neki od oporavljenih predu u bulimiju.

lasata
lasata
moderator

Broj poruka : 112
Lokacija : Univerzum
Datum upisa : 07.05.2008

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: poremecaji u ishrani

Počalji od Wonderful taj Pon Avg 11, 2008 3:01 am

Ovo je zajsta ozbiljna tema,

bravo bravo bravo bravo za ovaranje ovakve teme,
trebamo biti svesni ovih stvari kako se nebismo doveli u situciju koja je opasna po zdravlje.
Opsirna tema jako,ukljucicu se ja jos,sad sam zeva
Wonderful
Wonderful
Administrator

Broj poruka : 454
Godina : 31
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.05.2008

Pogledaj profil korisnika http://wonderfullworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu