Frustracija i kako nastaje

Ići dole

Frustracija i kako nastaje

Počalji od Wonderful taj Čet Jul 10, 2008 6:38 pm

U životu smo često prinuđeni da se prilagođavamo stvarima koje nisu baš prijatne, ili se direktno sukobljavaju sa našim motivima, interesima, osećanjima... Vrlo često čovek oseti da su mu zbog raznih stvari, neke lične namere ili potrebe osujećene. A svi se mi međusobno razlikujemo po tome kako i na koji način doživljavamo i podnosimo te neuspehe.
U psihologiji postoji termin koji se naziva frustraciona tolerancija,koji govori upravo o tome da su neki ljudi sposobni da se lakše suočavaju sa problemima, a kod nekih ta osujećenja izazivaju obeshrabrenost, potištenost, pa i agresivnost.
Različiti su uzroci koji mogu izazvati frustraciju:
-objektivne fizičke prepreke ( kada nam loše vreme pokvari letovanje, kada otvorimo frižider, a u njemu nema ništa za jelo...)
-prepreke socijalne prirode (kada roditelji zabranama utiču na svaku važnu odluku svog deteta, biraju mu partnera ili posao)
-prepreke u samoj ličnosti (kada osoba sama sa sobom dolazi u konflikt, najčešće zato što ne može da ispuni ciljeve koje je sama sebi postavila).
Na frustracije različito reagujemo. Neki studenti su skloni da, nakon padanja na ispitu, pojačaju svoju motivaciju i spreme ga još bolje, a drugi se obeshrabre, očajavaju, krive profesora, upadnu u čuveni studentski bedak. Mlad čovek se nakon neuspešne emotivne veze lako oporavlja i dalje traga za ljubavlju, a neko se povlači, pa je čak spreman da zbog toga samuje ceo život.
U slučaju realnog prihvatanja frustracije takva stanja su izlečiva, tj. pobediva čak iako se koristi kompenzacija, npr. ako se ne ističemo u sportu, a želeli smo, svaka druga vrsta isticanja i uspeha može nam koristiti, jer će zadovoljiti naš motiv i potrebu da se u nečemu dokažemo. A nerealno reagovanje je kad pred sobom prikrivamo svoje neuspehe, pa i pred sobom i drugima falsifikujemo sliku o sebi. To je uglavnom samo povod za nove frustracije, koja tako može dovesti do dezorganizovanog ponašanja, anksioznosti, ili agresije.
Kakva su vaša iskustva, kako se nosite sa problemima, i da li prepoznajete ovakve osobe u svojoj okolini?
Wonderful
Wonderful
Administrator

Broj poruka : 454
Godina : 31
Lokacija : Beograd
Datum upisa : 02.05.2008

Pogledaj profil korisnika http://wonderfullworld.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu